Chocken: Hela Södertäljes stadsnät måste bytas ut

Serverhallen för Södertälje stadsnät. Nu ska alla fiberkablar bytas ut.

Telge nät kommer i dag med chockbeskedet att hela stadsnätet i Södertälje måste bytas ut. Fiberkablarna som grävts ner under 10 år är av för dålig kvalitet. Dessutom måste alla noder som installerats i samtliga bostäder ersättas med en ny modell. Telge räknar med att arbetet kan kosta upp mot 800 miljoner kronor.

Efter senaste tidens problem med stadsnätet i Södertälje har Telge nät kallat in experthjälp för att lösa problemet. Beskedet som experterna lämnade visade sig vara betydligt värre än Telge hade kunnat ana.

– Tydligen har den fiber vi grävt ner visat sig ha för dålig kvalitet. Dels är den inte anpassad för det klimat som vi har här och dels blir det stora prestandabegränsningar som stör stabiliteten i hela nätet rejält, berättar Trygve Nerd som är presstalesperson för Telge nät.

Fastighetsägare får betala för ny grävning

All nedgrävd fiber måste alltså tas bort och ersättas med ny. Och eftersom att den nya fibern är betydligt tjockare går det inte att använda befintliga rör. Med andra ord kommer vägar, trottoarer, trädgårdar och parker snart att behöva grävas upp igen. Och fastighetsägare kommer själva få betala för delar av grävarbetet.

– Vi gräver fram till tomtgränser, allt som ska grävas på våra marker. Men sedan är det upp till fastighetsägarna att betala för resterande grävning, eller gräva själva, säger Trygve Nerd.

Alla noder ska också bytas ut

Förutom att ersätta alla fibertrådar i stan meddelar Telge nät att samtliga noder också måste bytas ut. De modeller som är installerade i dag är för gamla och klarar inte av den nya nätverksstandarden IPv6. Noderna kommer Telge dock att ersätta utan kostnad.

– De byter vi helt enkelt ut. Det är inte svårare än att ersätta nuvarande nod med en ny. Den nya är ungefär tre gånger så stor som de gamla modellerna, men utöver det fungerar de som vanligt, säger Trygve Nerd.

Kan vi se fram emot högre hastigheter i nätet efter uppgraderingen?
– Nej, det vill jag inte lova. Men vi bör bli av med de värsta avbrotten i alla fall. Och den nya nodmodellen är framtidssäkrad. Den kommer vi absolut inte behöva bytas ut förrän tidigast 2022, säger Trygve Nerd.

När ska arbetet vara klart?
– Vi försöker att påbörja grävarbetet nu till sommaren. Helt färdiga bör vi vara senast 2023, säger Trygve.

Stämmer det att nätet kommer vara avstängt under tiden arbetet sker?
– Hela nätet kommer förhoppningsvis inte behöva stängas ner i mer än 2-3 månader i sträck. Men vi kommer behöva stänga ner stadsdelars fibernät under kanske åtta månader i taget.

Om Bo Godner 68 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.

3
Leave a Reply

avatar
2 Kommentarstrådar
1 Trådsvar
0 Följare
 
Kommentar med flest reaktioner
Hetaste kommantaren
3 Skribenter
Bo GodnerJörgenMiodrag Todorovic Senaste skribenterna
  Prenumerera  
Notifiera om
Miodrag Todorovic
Gäst
Miodrag Todorovic

Chocken: Hela Södertäljes stadsnät måste bytas ut,
Vi som har fått fibern installerad i dagarna, vad fick vi? Nytt eller gammalt?

Jörgen
Gäst
Jörgen

Fake artikel? Ingen information om detta någon annan stans.