Alla gröna återvinningspåsar måste bytas ut

Nu görs Telge återvinnings gröna påse om
Nu görs Telge återvinnings gröna påse om. Påsarna blir självstängande, men utan handtag.

Telge återvinnings lansering av den gröna plastpåsen för matavfall 1997 har gått till historien som ett stort steg fram mot en mer miljövänlig värld. Men nu ska samtliga gröna påsar bytas ut mot en ny modell.

Det är kanske svårt att tänka sig hur tiden var före den gröna påsen blev en självklar del av Södertäljebornas hem. Påsen lanserades för över 20 år sedan och har lett till att 94 % av allt matavfall i Södertälje kommun nu hamnar på återvinningen.

Men från och med första januari kommer du inte längre få hem den gamla gröna påsarna, utan en helt ny modell.

– Den nya påsen är mycket mer miljövänlig. Den gamla gjordes av råolja, pappersmassa och natriumklorid, vilket har fungerat bra. Men efter 20 år har vi kommit längre i utvecklingen, berättar Jens Stoltenborg, presschef för Telge Återvinning.

Nya påsen görs av grön sparris

Den nya påsen är tunnare, men ändå slitstarkare. Den är helt naturlig, eftersom den tillverkas av ostronskal, majskolvar och mineralvatten. Den gröna färgen är också helt naturlig eftersom att påsen även görs med grön sparris.

– Påsen kommer dofta mycket fräschare, men är inte ätbar. Livsmedelsverket har sagt att man inte bör äta produkter som innehåller ostronskal, säger Jens Stoltenborg.

Varför byter ni ut påsarna?
– Våra kunder har varit nöjda med de gamla påsarna, men vi har uppfattat att de kan lukta lite illa och ha dålig passform i förhållande till sopkärlen. Detta åtgärdas med den nya påsen, berättar Jens Stoltenborg.

Handtagen försvinner

En annan förändring med den nya påsen är att den helt saknar handtag. Jens har sett hur det gröna påsarna har använts till annat än skräp, vilket inte är meningen.

– Den nya påsen har en riktigt häftig naonteknik, gjord på grafen. När du har slängt matrester så blir påsen varm och när innehållet har nått en temperatur av 29,6 grader smälter grafenlagret, vilket gör att påsen stängs automatiskt. Detta är otroligt nytt och smart, säger Jens Stoltenborg.

Utvecklingen av den nya påsen har tagit tre år och kostat 460 000 kronor. Enligt Jens kommer Telge återvinning dock att tjäna igen denna kostnad på sex månader, genom att hanteringen av de nya påsarna blir upp mot 8 % smidigare.

Om Bo Godner 82 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer