Chocken: Hela Södertäljes stadsnät måste bytas ut

Serverhallen för Södertälje stadsnät. Nu ska alla fiberkablar bytas ut.

Telge nät kommer i dag med chockbeskedet att hela stadsnätet i Södertälje måste bytas ut. Fiberkablarna som grävts ner under 10 år har börjat rosta sönder. Dessutom måste alla noder som installerats i samtliga bostäder ersättas med en ny modell. Telge räknar med att arbetet kan kosta upp mot 800 000 miljoner kronor.

Efter senaste tidens problem med stadsnätet i Södertälje har Telge nät kallat in experthjälp för att lösa problemet. Beskedet som experterna lämnade visade sig vara betydligt värre än Telge hade kunnat ana.

– Tydligen har den fiber vi grävt ner visat sig ha för dålig kvalitet. Dels är den inte anpassad för det klimat som vi har här och dels blir det stora prestandabegränsningar som stör stabiliteten i hela nätet rejält. Dessutom har den rostat ordentligt på många ställen. Vi fattar inte hur det har gått till, fiber är ju tillverkat i ett rostfritt material, berättar Trygve S. Arkasm som är presstalesperson för Telge nät.

Fastighetsägare får betala för ny grävning

All nedgrävd fiber måste alltså tas bort och ersättas med ny. Och eftersom att den nya fibern är betydligt tjockare går det inte att använda befintliga rör. Med andra ord kommer vägar, trottoarer, trädgårdar och parker snart att behöva grävas upp igen. Och fastighetsägare kommer själva få betala för delar av grävarbetet.

– Vi gräver fram till tomtgränser, allt som ska grävas på våra marker. Men sedan är det upp till fastighetsägarna att betala för resterande grävning, eller gräva själva, säger Trygve S. Arkasm.

Alla noder ska också bytas ut

Förutom att ersätta alla fibertrådar i stan meddelar Telge nät att samtliga noder också måste bytas ut. De modeller som är installerade i dag är för gamla och klarar inte av den nya nätverksstandarden IPv6. Noderna kommer kosta varje abonnent 219 000 kronor.

– Noderna byter vi ut allt eftersom. Det är inte svårare än att ersätta nuvarande nod med en ny. Den nya är ungefär tre gånger så hög och 50 cm djupare än de gamla modellerna, men utöver det fungerar de som vanligt, säger Trygve S. Arkasm.

Kan vi se fram emot högre hastigheter i nätet efter uppgraderingen?
– Nej, men vi bör bli av med några av de värsta avbrotten som drabbat nätet i alla fall. Och den nya nodmodellen är framtidssäkrad, den kommer vi inte behöva bytas ut förrän år 2022, säger Trygve S. Arkasm.

När ska arbetet vara klart?
– Vi försöker att påbörja grävarbetet nu till sommaren. Helt färdiga bör vi vara senast 2023, säger Trygve S. Arkasm.

Stämmer det att nätet kommer vara avstängt under tiden arbetet sker?
– Hela nätet kommer vara nedstängt i ca 2-3 månader i sträck. Dessutom kommer vi behöva stänga ner stadsdelars fibernät under kanske åtta månader i taget. Men det kommer nog inte påverka abonnenterna så där jättemycket, säger Trygve S. Arkasm.

Om Bo Godner 82 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
guest
4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Miodrag Todorovic
Miodrag Todorovic
4 år sedan

Chocken: Hela Södertäljes stadsnät måste bytas ut,
Vi som har fått fibern installerad i dagarna, vad fick vi? Nytt eller gammalt?

Jörgen
Jörgen
4 år sedan

Fake artikel? Ingen information om detta någon annan stans.

Oscar Wid
Oscar Wid
1 år sedan

Skrattar bäst som skrattar sist. Man blev hånad åt för sin ADSL-anslutning, bordsantenn till TV:n och kortvågsradio på balkongen.