Maren ska rengöras – töms helt på vatten

Sopbil i Maren vid senaste rengöringen.
Sopbil i Maren vid senaste rengöringen.

Under ytan i Maren döljer sig cyklar, kundvagnar, skrot och annat skräp. Kommunen har årligen anordnat städdagar, där dykare har rensat vad de kunnat ur Marens djup. Nu tar kommunen till nya metoder för att få bort skräpet. Den här gången ska hela Maren tömmas på vatten.

Tömningen av allt vatten ska påbörjas den 4 juli, så att Maren är helt torr lördag eftermiddag den 7 juli. Kommunen har hyrt in stora pumpar och portabla fördämningar som ska kunna hålla vattenmassorna borta.

Flera ton skräp ska fram

Södertälje kommun räknar med att insatsen kommer leda till att mycket skräp kan hittas.

– Vi räknar med att hitta ett antal ton skräp. Vid dykningar har vi snittat 150-200 kg, men vi vet att det finns mycket mer skräp än så, säger Thore Skoogman som är projektledare.

När vattnet är borta ska fyra sopbilar köras ner på sjöbottnen. Därefter ska ett 20-tal ungdomar från Telge Tillväxt arbeta hela kvällen och natten för att rensa upp Maren från skräp. Det som går att återvinna ska sorteras ut, resten kommer att brännas i Igelstaverket.

Frivilliga fiskare eftersöks

Ett problem är all fisk som har sitt tillhåll i Maren. De kommer behöva flyttas under tiden som vattnet är borta. Därför uppmanar kommunen alla hobbyfiskare att ta med sig metspön och hinkar, så att de kan få bort fiskarna ur Maren under några dagar.

– Vi ser ofta att personer står vid Maren och fiskar. Och nu ber vi dem att hjälpa oss. Man får behålla alla fiskar man får upp, men vi är glada om en del slängs tillbaka i vattnet igen när rengöringen är klar, säger Thore.

Om Bo Godner 82 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer