Nedspolad käpphäst orsakade dyrt stopp i Pershagens avlopp

Käpphäst gav stopp i avloppet i Pershagen.
Käpphäst gav stopp i avloppet i Pershagen.

Teknikerna från Telge nät blev minst sagt förvånade när de skulle rensa ett stopp i avloppsnätet och fann att någon hade spolat ner en hel käpphäst.

Boende i Pershagen har under hösten klagat på dålig avrinning i det kommunala avloppsnätet. När det för ett par dagar sedan blev helt stopp ryckte Telge nät ut och fann den oväntade orsaken till stoppet.

– Jag förstår faktiskt inte hur man har lyckats spola ned en hel käpphäst. Det låter het ofattbart nu när jag säger det högt, berättar en av teknikerna som vill vara anonym.

Osannolikt eller ej, stopp blev det. Det blev inte mycket kvar av leksaken när teknikerna kämpade för att rensa stoppet. och de hittade även andra oväntade föremål i avloppsrören.

– Förutom käpphästen hittade vi ett par disktrasor, kapsyler, en tesked och även vad som såg ut som resterna av en gammal telefonkatalog, berättar teknikern.

Har sett både det ena och det andra

På Telge nät är man inte helt förvånade över vad som hittades i avloppsrören i Pershagen.

– Tyvärr har folk en ovana att spola ner allt möjligt. Vi har sett både det ena och det andra genom åren, säger Kajsa Kavaati som är presstalesperson för Telge nät.

Har ni stött på en käpphäst förut?
– Det är inget som jag känner till, men det låter väldigt osannolikt att det skulle ha hänt förut.

Kostar många miljoner om året

Hur käpphästen kan ha hamnat i avloppet vill Kajsa inte spekulera om. Men hon berättar att felaktigt nedspolade föremål kostar kommunen hundratals miljoner varje år. Inte minst under 2018.

– Det känns som att detta har varit ett av de värsta åren på länge. Vi har fått lägga sammanlagt 349,5 miljoner kronor bara på att rensa bort föremål som inte ska finnas i våra rör och ledningar. Det slår ganska hårt mot vår budget, berättar Kajsa Kavaati.

Om Bo Godner 82 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
guest
1 Kommentar
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ulla
Ulla
1 år sedan

Tråkigt att det inte respekteras vad som får spolas ned i avloppet. Pengar som kommunen kunde lagt på annat istället Riktigt trist!