Nu ska mejeriprodukter kastas i lila påsar

Telge Återvinnings lila påse, för mejeriprodukter. Bild: Telge
Telge Återvinnings lila påse, för mejeriprodukter. Bild: Telge

Södertäljebor är vana vid att slänga allt matavfall i den gröna påsen. Nu meddelar Telge Återvinning att man ska lansera påsar i fler färger. Först ut är den lila påsen, som ska användas till att slänga alla mejeriprodukter. Den lila påsen skickas ut till alla hushåll under maj månad.

Snart ska du inte länge kasta mejeriprodukter i den gröna påsen. Istället ska ost, yoghurt, mjölk och liknande produkter slängas i Telge Återvinnings lila påse. Anledningen är att man vill minska lukten på Tvetatippen. Vi pratar med Jens Stoltenborg, presschef för Telge Återvinning.

– Genom att skilja ut mejeriprodukter från övrigt matavfall hoppas vi kunna effektivisera förmultningen av de gröna påsarna. Dessutom vill vi komma till bukt med lukten som gärna sprids från mejeriprodukter under förmultningen, berättar han.

En tredje soptunna och fler påsar 2019

De nya påsarna börjar att skickas ut under maj månad. Och inledningsvis ska man slänga de lila påsarna på samma ställe som de gröna. Men på sikt planerar Telge Återvinning att göra om systemet med soptunnor och återvinningsstationer.

– I takt med att vi lanserar fler påsar kommer vi behöva fler fack i soptunnorna. Så från och med 2019 kommer alla villaägare att få köpa en tredje tunna, säger Jens Stoltenborg.

För det kommer som sagt att bli fler påsar från Telge. Jens berättar att en blå, en gul och en röd är under utveckling. I dem ska man sedan slänga mjukplast, metallfolie och blöjor.

Behövs det verkligen fler påsar?
– Vi tror det. Vi värnar om miljön och detta är ett sätt att öka effektiviteten av källsorteringen i Södertälje. Först med mejeriprodukter och snart med produkter. Inom tio år tror jag att vi kan ha ett tiotal påsar i olika färger. Då kan vi verkligen ha chans att rädda miljön, säger Jens.

Åker på turné i stan

För att nå ut med information om de nya påsarna kommer Telge att åka på turné med en husbil till Södertäljes alla stadsdelar. Där bjuder de på saft, kakor och dockteater med tema källsortering och soppåsar. Exakta datum för denna turné är inte klara i dagsläget.

Om Bo Godner 82 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer