Telge energi vill bygga kärnkraftsanläggning

Det lokala el-bolaget Telge energi har under flera år fokuserat all sin verksamhet kring miljövänlig energi och erbjuder i dagsläget endast el från vind-, vatten- och solkraft. Men under gårdagen lanserade företagets styrelse ett förslag om att bygga en mindre kärnkraftsanläggning i kommunen.

Under tisdagen presenterade Telge energi sina planer på att bygga en kärnreaktor i Södertälje. Exakt var den ska placeras är inte klart, men områden som Viksäter, Ytterenhörna, Lina och Västergård nämns som möjliga platser. Telge energi vill börja bygga reaktorområdet under hösten 2019.

Bland fördelarna med en lokal kärnreaktor nämner Telge bland annat att detta skulle skapa jobbtillfällen. De räknar med att reaktorn kan skapa upp till 40 heltidstjänster. Som mest hoppas man kunna producera 1 000 MW, lika mycket som Tjernobyls största kärnreaktor.

Är kärnkraft en energikälla att satsa på 2018?
– Vi har redan satsat hårt på förnybara energikällor, men ingen källa är så häftig som kärnkraft. En reaktor skulle bli ett lokalt landmärke, berättar Eloff Hansson, VD för Telge energi.

Men hur pass förnybar och ren är kärnkraften?
– Det blir såklart mindre rester vid produktionen, men det tar vi igen genom att kunna erbjuda närproducerad el. Vi minskar eltransporterna med upp till 78 %, säger Eloff.

Känner du dig trygg med att bo intill ett kärnkraftverk?
– Jag bor i Nykvarn, så det känns inte så farligt. Med dagens säkerhetssystem hinner jag säkert åka långt bort innan en härdsmälta inträffar, säger Eloff.

Om Bo Godner 82 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer