Telge rökfritt ska hitta och avvisa rökare

Telge rökfritt

I dag, 1 juli, börjas Sveriges nya lag om rökförbud att gälla. Den gör det olagligt att röka på många allmänna platser. I Södertälje kommer medarbetare i nystartade Telge rökfritt ansvara för att fulrökare avvisas.

Det nya rökförbudet innebär att det nu är förbjudet att röka cigaretter, cigarr, vattenpipa, lax, piptobak och så kallade e-cigaretter på allmänna platser. Man får nu inte längre ta sig ett bloss på lekplatser, tågperronger, busshållplatser, viadukter och utanför entréer till allmänna platser.

Polisen har aviserat att man inte kommer kunna hålla koll på alla dessa platser och uppmanar Sveriges kommuner att själva lösa detta.

I Södertälje har det kommunala bolaget Telge rökfritt startats, med målet att just avvisa rökare som bryter som den nya lagen.

Södertäljeungdomar anställs

Inledningsvis har 420 personer anställts, varav ca 74 % är ungdomar i åldern 9-51 år. Ungdomarna kommer att placeras ut runt om i kommunen och utrustas med batong och blomspruta. Maja Legal, vd för Telge rökfritt, berättar mer.

– I första hand ska de säga till den som röker. Om hen inte hörsammar uppmaningen att sluta röka kommer våra anställda att få släcka cigaretten. Därför har de varsin blomspruta, säger Maja Legal .

Varför kommer de även ha en batong?
– Vi ser en viss risk att personer blir irriterade när vi sprutar vatten på dem. Så det är en ren säkerhetsåtgärd. Våra anställa kan och ska försvara sig med alla medel när detta är nödvändigt eller önskvärt.

Utöver anställda kommer Telge rökfritt att rekrytera frivilliga som vill hjälpa till i arbetet att avvisa rökare. Dessa kommer att kallas ”Överförmyndare” och ska utbildas av A non smoking generation och Missing people.

Fotnot
Telge rökfritt ska inte blandas ihop med Telge rök fritt, en kommunal organisation som på 70- och 80-talet lobbade för att alla elever i mellan- och högstadiet i Södertälje skulle ha fri tillgång till cigaretter på lunchrasterna i skolan.

Om Bo Godner 82 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer