Efter slopade tågvärdar – nu vill SL ha självkörande pendeltåg

Beslutet att slopa alla tågvärdar på pendeltågen har mötts av kritik. Men SL vill gå ett steg till och ersätta alla lokförare med självkörande AI-teknik.

En stor del av den senaste tidens tågproblem beror på att många av SL:s lokförare valt att sjukskriva sig i protest mot att tågvärdarna slopats. Kritiker menar att det är en säkerhetsrisk att lokföraren är ensamt ansvarig för hela tåget och hundratals passagerare.

Kritiken har dock avfärdats av det politiska styret i regionen. Och även SL är nöjda med beslutet. De vill till och med gå ett steg längre och säga upp alla lokförare också. Istället är önskan att tågen ska vara självkörande.

Naturligt steg för SL

Charles ”Chatte” G P Torstenson är förvaltningschef för SL:s tekniska nämnd inom pendlingsadministrationen.

– AI-tekniken har gjort enormt stora framsteg de senaste åren och vi har sett flera genombrott inom tekniken för självkörande fordon. Så detta är ett naturligt steg i utvecklingen av Stockholms kollektivtrafik, säger han.

Charles menar att redan 2024 kan alla pendeltåg vara helt självkörande. Tekniken har redan testats vid ett 100-tal tillfällen, men med en tekniker ombord på tågen. Enligt Charles ska det mesta ha gått bra.

– Någon gång stannade tåget fel, så att ett tiotal dörrar öppnades utanför perrongen och ett dussintal gånger missade AI:n stoppsignaler. Det är såklart inte bra, men det har inte hänt någon allvarlig olycka än.

Egenutvecklad teknik och mjukvara

SL har själva utvecklat både hård- och mjukvara som ska kunna köra pendeltågen. Charles Torstenson berättar att programvaran kallas Train GPT.

– Vi hoppas kunna sälja systemet till andra aktörer så småningom, men det är vi inte redo för ännu. Man kan säga att vi betatestar systemet genom att lansera det i våra pendeltåg, säger Charles.

Enligt honom så är det betydligt enklare att utveckla självkörande tåg jämfört med en bil.

– Ett tåg följer ju spåret. Det behöver inte svänga av sig självt. I princip kan man kalla vår AI för en automatiserad gas och broms.

Men kan en AI verkligen ersätta en människa?
– Absolut, jag skulle säga att en välprogrammerad maskin är mycket bättre än en människa. Den blir aldrig sjuk och behöver inte ha rast. Kollektivavtal och sånt har den heller ingen aning om vad det är. Alltså blir det inga strejker eller löneförhandlingar heller, säger Charles.

Fast det måste väl handla om fler saker än ekonomi och arbetsrätt?
– Ekonomin är en väldigt viktig del och ett starkt incitament för oss. Vi letar alltid efter sätt att spara pengar. Och jag är övertygad om att våra resenärer hellre har kvar dagens biljettpriser än att de åker med en människa som lokförare.

Men om det sker en olycka eller en allvarlig händelse?
– I dag har ju alla människor en mobiltelefon med sig. Händer det något akut så kan de ringa 112. Det är faktiskt inte svårare än så, säger Charles G P T.

Om Bo Godner 82 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
guest
1 Kommentar
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Vilhelm
Vilhelm
1 månad sedan

Man jobbar som vanligt i fel ände. Rekord i att vara sämst?