Södertälje skapar lokal version av en svensk klassiker

Cykeltävlingen Boelrundan ska locka tävlande till Södertälje
Cykeltävlingen Boelrundan är en av fyra tävlingar som ska locka tusentals till Södertälje

Många är svenskarna som, i samband med sin 40-årskris, bestämt sig för att genomföra en svensk klassiker. Nu skapar Södertälje kommun en lokal version av tävlingarna och hoppas tjäna miljoner.

En svensk klassiker innebär att man ska genomföra Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lindingöloppet. Allt detta inom ett år.

Nu har Miljö- och Fritidsnämnden i Södertälje lanserat Södertäljeklassikern – en lokal version av de fyra tävlingarna. Och man hoppas locka tusentals tävlande till kommunen redan under det första året.

Ska bli Södertäljes populära tävling

En av dem som jobbat med att ta fram tävlingarna är Malin Ederlöv. Hon är lyrisk när hon får berätta om konceptet.

– Den svenska klassikern är en riktig klassiker. Vi har länge drömt om att anordna en lika populär tävling i Södertälje. Och efter att ha jobbat med detta koncept i nästan fem år har vi nu fått till Södertäljeklassikern, säger Malin Ederlöv.

Malin har tidigare jobbat med den nu nedlagda löpartävlingen Brolöpet, som under ett par år lockade närmare 1 900 personer att springa över Södertälje centrums många broar.

– Nu tar vi tävlingarna till en ny nivå. Vi samlar fyra sporter under ett år och låter entusiaster se Södertälje på skidor, cykel, till fots och i badkläder. Detta blir en klar succé, säger Malin Ederlöv.

Skidor, cykel, simning och löpning

Södertäljeklassikern innehåller följande fyra tävlingar:

  • Ragnhildsloppet – 5 km skidåkning vid Tveta friluftsområde
  • Boelrundan – 20 km cykling genom Södertälje, med start och målgång utanför Boel Godners hem
  • Pigge-simningen – 20 x 25 meter simning i Sydpoolens tävlingsbassäng
  • Telge husloppet – 800 meter löpning, med start utanför ICA Maxi Moraberg och målgång vid Mälarbadet

Samtliga deltagare som genomför alla tävlingar inom 12 månader kommer att belönas med medalj, diplom och 2 timmars fri parkering i något av Södertälje centrums parkeringshus valfri lördag 10.00-15.00 inom fyra månader.

Anmälningarna till Södertäljeklassikern öppnar 1 augusti. Biljetterna släpps 10.00 i Telgehuset. Enligt Malin Ederlöv räknar man med att sälja minst 50 biljetter bara inom de första 5 dagarna.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer