Årets valborgseld i Maren ersätts med LED-belysning

Årets valborgseld ersätts av LED-lampor

April 2019 har varit ovanligt torr, med höga brandrisker till följd. I skrivande stund har Södertörns brandförbund inte beslutat om eldningsförbud, men avråder starkt från att elda. Detta har fått Södertälje kommun att besluta om att årets valborgseld i Maren ställs in.

Valborgsfirande blir det ändå, men i annan tappning. I stället för eld har kommunen hyrt in LED-belysning, som kommer att tändas på flotten kl 19.30 på tisdagskvällen. Enligt Alexander Bell, kommunens presstalesperson, kommer belysningen att likna eldsflammor.

– Vi har köpt in ett antal LED-lampor som skimrar i gul-röda nyanser och varierar i styrka. Dessutom har vi hyrt in ett par rökmaskiner. Detta tillsammans borde kunna simulera en valborgeld ganska bra, om än i mindre skala, säger Alexander Bell.

Hur ljusstarka är LED-lamporna?
– Vi gör vad vi kan för att vara en miljövänlig kommun och därför har vi köpt in de minst energikrävande lamporna vi hittade. De lyser nog inte så starkt, men när solen har gått ner bör man kunna se ett glödande sken på upp till 15 meters håll.

Enligt uppgift till Södertäljenyheter har LED-lamporna och rökmaskinerna tillsammans kostat kommunen ca 296 800 kronor. Alexander Bell vill varken bekräfta eller dementera den summan.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer