Trafikverket vill enkelrikta Mälarbron

Mälarbron
Mälarbron och Slussbron kan snart bli enkelriktade.

Kan Södertäljes trafikproblem lösas genom att Mälarbron och Slussbron enkelriktas? Det tror i alla fall Trafikverket, som nu har ansökt om att testa detta under tre månader.

Södertäljeborna är ett bilburet folk. Särskilt i rusningstid bildas ofta stora köer över och kring Mälarbron. Men om Trafikverket får som de vill kommer Mälarbron och Slussbron vid slussen att enkelriktas för att råda bot på köerna.

Skiftande enkelriktning utreds

Enligt Trafikverkets förslag ska Mälarbron enkelriktas i riktning mot sjukhuset kl 03.00-15.00. Därefter kommer bron istället att vara enkelriktad åt motsatt håll, mot centrum. Detta för att de allra flesta bilisterna åker åt dessa håll under dessa tider.

För att de bilister som vill åka åt motsatt håll också ska kunna ta sig fram vill Trafikverket samtidigt enkelrikta Slussbron under samma tider, men i motsatt riktning.

– Vi kommer att ta hjälp av skyltar, sätta upp trafikljus och inledningsvis även anlita informationspersonal som dirigerar och tillrättavisar vilsna trafikanter, säger Vegotar Bratwurst som är presstalesperson för Trafikverket.

Kan även gälla cyklister och fotgängare

En omdiskuterad del av Trafikverkets förslag handlar om att enkelriktningen även ska gälla gångtrafikanter och cyklister.

– Vi ser att det är trångt även på trottoarerna över broarna och därför är det logiskt att även dessa blir enkelriktade, säger Vegotar Bratwurst.

Men det blir ju en väldigt stor omväg för fotgängare som måste gå över Slussbron istället för Mälarbron.
Jo, men det finns ju alltid bussar, eller så kan man cykla om man inte vill åka bil. Så det är nog inget jätteproblem, säger Vegotar Bratwurst.

Kan testas under hösten och vintern

Trafikverkets förslag har nu skickats på remiss till Södertälje kommun, SL och Stockholms läns Landsting, som alla ska återkomma med synpunkter i slutet av augusti. Om allt går vägen kommer förslaget sedan att testas under tre månader, men start i oktober eller november.

– Vi är inte helt klara med tidsplanen ännu. Men jag tror absolut att vi kan vara igång med detta i mitten av november, säger Vegotar Bratwurst.

Efter tre månader kommer Södertäljeborna att få utvärdera hur förslaget har fungerat i verkligheten. Under utvärderingsperioden kommer Mälarbron att vara helt avstängd, men Vegotar lovar att den ska vara öppen för trafik igen senast till midsommar 2020.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer