Man åt hamburgare – träffades av blixten

Hamburgare träffades av blixten. Bilden är ett motage.
Hamburgare träffades av blixten. Bilden är ett motage.

En medelåldersman träffades av blixten när han åt en hamburgare utanför en restaurang i Moraberg i söndags. Han skadades allvarligt men överlevde mirakulöst.

Den 22-årige mannen, som vill vara anonym, hade precis besökt en hamburgarrestaurang i Moraberg och köpt en stor hamburgarmeny som han skulle äta till lunch. Trots att det var molnigt väder valde han att äta sin mat utomhus.

– Det såg inte ut som att det skulle börja åska och jag hade inte sett någon väderprognos som varnade för åskväder. Så jag trodde att det skulle vara ofarligt att sitta ute och äta, säger Adam Eriksson.

Men detta skulle snart visa sig vara ett stort misstag. Lagom till att mannen tog sin första tugga av hamburgaren bländades han av ljuset från en blixt som slog ner i honom.

– Det var en öronbedövande smäll och jag blev helt chockad. Helt plötsligt smällde det till och jag flög ner på marken, säger mannen.

Allvarligt brännskadad

Han kände att det luktade bränt och trodde först att han hade fått allvarliga brännskador. Men snart upptäckte han att det var hans hamburgare som blivit bränd.

– Den måste ha tagit smällen istället för mig. Så man kan säga att hamburgaren räddade mitt liv.

Adam klarade sig helt utan skador, men valde att inte äta upp sin hamburgare.

SMHI känner till liknande fall

Vi ringer upp Jan Polman, blixtexpert hos SMHI. Han berättar att hamburgare har dragit åt sig blixtar vid flera tillfällen.

– Det är första gången jag hör talas om detta eller något liknande. Jag finner det högst osannolikt att en hamburgare ska kunna agera åskledare.

Den drabbade Södertäljebon håller med.

– Jag tror också att hamburgaren drog åt sig blixten och på så sätt skyddade mig, säger han.

Nu vill ha varna andra från att äta hamburgare under åskväder.

– Jag kommer absolut att äta fler hamburgare, säger han.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer