Efter återkommande nedskräpning – övervakningskameror sätts upp i skogsområden

Kameror ska motverka nedskräpning
Kameror ska motverka nedskräpning. OBS, bilden är ett montage.

Flera platser runt Södertälje drabbas återkommande av nedskräpning. Ofta dumpas stora lass med byggrester, kartong, plast, trasiga vitvaror och annat som hör hemma på återvinningsstationer. Nu har Södertälje kommun fått nog av nedskräpningen och kommer att sätta upp 649 övervakningskameror.

De nya kamerorna kommer att sättas upp på platser där det ofta dumpas illegalt. De första kamerorna sätts upp redan nu i veckan. Och Peter Camerra, teknisk förvaltare hos kommunen, tror att de kommer göra stor skillnad.

– Vi tror framförallt att kamerorna agerar avskräckande och därmed hindrar folk från att dumpa sina sopor på fel plats. Men för dem som inte uppmärksammar kamerorna räknar vi med att kunna identifiera och lagföra dessa individer väldigt effektivt.

Utrustas med ansiktsigenkänning

Övervakningskamerorna är utrustade med helt ny teknik, som bygger på maskininlärning i blockedja. Detta innebär i praktiken att kamerorna själva kan identifiera när nedskräpning sker och med hjälp av ansiktsigenkänning automatiskt bötfälla den som är skyldig till nedskräpningen.

Finns det inte risk att gärningsmännen saboterar kamerorna?
– Nej, det anser vi vara väldigt osannolikt. Kamerorna maskeras för att smälta in i området. De kan se ut som en trädgren, ett fågelbo, en sten eller en vägskylt. Allt beror på var kamerorna ska sitta, säger Peter Camerra.

Inledningsvis vid badplatser

Inledningsvis kommer kameror att sättas upp i skogen kring infarten till Malmjöbadet, vid Mälarbadet och i Kusens backe. Därefter planerar kommunen att installera kameror i de stadsdelar där nedskräpningen är som värst.

– Eftersom att kamerorna ska vara hemliga kan vi inte säga exakt var de kommer att finnas. Dessutom installerar vi dem nattetid, så att ingen ser var de sätts upp, säger Peter Camerra.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer