Skattepengar finansierade Södertäljes kommunala verksamhet

Avslöjar: Södertälje kommun använder skattepengar till kommunal verksamhet
Avslöjar: Södertälje kommun använder skattepengar till kommunal verksamhet.

En granskning som Södertäljenyheter har gjort avslöjar att Södertälje kommun vid upprepade tillfällen har använt skattepengar för att finansiera kommunal verksamhet. Och kommunledningen visar inga tecken på ånger.

Under sommaren och början på hösten har Södertäljenyheter begärt ut offentliga handlingar som rör Södertälje kommuns verksamheter och ekonomi. Sammanlagt har 679 dokument begärts ut. Granskningen visar tydligt att kommunen återkommande använder skattebetalarnas pengar till att finansiera kommunal verksamhet.

Några exempel där skattepengar har använts är till skolor, asfaltering av gator, kultur- och fritidsaktivteter och till vård- och omsorgsboenden runt om i kommunen.

Över 600 000 kronor har gått till kommunala vägar

Bara under den första halvan av 2019 har Södertälje kommun finansierat reparation och asfaltering av inte mindre än 62 vägar. Detta har kostat skattebetalarna 610 000 kronor.

Ett annat exempel på slöseri med kommunala skattemedel är inom skolan. Där skriver kommunen själva att man ”satsar 8 miljoner på kommunens kommunala grundskolor”. Vår granskning visar att dessa åtta miljoner uteslutande finansieras genom just skattepengar.

I ett mail skriver dock Södertälje kommuns ekonomichef att man ”inte ser något som helst problem med detta. Tvärtom är det helt enligt regelverket att göra på detta vis”. Uppenbarligen visar kommuntjänstemännen inte några som helt tecken på konsekvenstänk eller ånger.

Södertäljeborna accepterar slöseriet

Vi har frågat ett tiotal Södertäljebor om vad de tycker om detta slöseri. Men faktum är att de allra flesta verkar acceptera detta, eller inte ens se problemet.

Södertäljenyheter har även varit i kontakt med slöseriombudsmannen, som ännu inte har återkommit.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer