Trots snöbristen – underskott för kommunens snöröjning

Södertälje kommun har spenderat för mycket pengar på årets snöröjning.

Trots den mycket milda vintern meddelar Södertälje kommun att man har överskridit sin snöröjningsbudget för vintern. Nu väntar nedskärningar.

Endast vid tre tillfällen denna vinter har Södertälje kommun behövt kalla ut till snö- eller halkbekämpning. Därför skulle man kunna tro att kommunens snöröjningsbudget skulle ha en stor mängd pengar kvar. Men nu visar det sig att kontot är tomt och till och med visar minus.

– Det låter kanske konstigt, men även om det inte snöar har vi utgifter som måste täckas, säger Johan Dere, kommunens snöröjningssamordnare.

Vad är det som kostar pengar?
– Oj, det är många saker. Men vi har till exempel ett 30-tal snöröjare som ständigt rullar på gatorna för att vara beredda på snö- och halkbekämpning om och när det behövs, säger Johan Dere.

Södertälje kommun låter alltså snöröjarna ständigt cirkulera på stadens gator, ifall det skulle behöva snöröjas?
– Ja, det stämmer, säger Johan Dere.

Rutin sedan 2011

Att snöröjarna ständigt kör runt i kommunen är kutym sedan vintern 2011, enligt Johan Dere. Det året var väldigt halt och hade många snöfall. Vanligtvis faller betydligt mycket mer snö än det har gjort denna säsong.

Kan ni inte hålla koll på väderprognoserna och bara skicka ut snöröjarna när det faktiskt är risk för snö?
– Eeeeh, så skulle man kanske kunna göra. Detta var den enklaste lösningen som vi hittade, men det går såklart att göra på fler sätt. Vi får utvärdera efter årets vinter och se om eller hur vi kan optimera arbetsflödet, säger Johan Dere.

Miljonunderskott

Exakt hur stort underskott snöröjningen har vill Johan Dere inte säga. Men han antyder att det rör sig om miljonbelopp.

– Snöröjning måste få kosta pengar, men denna vinter har kostnaderna blivit betydligt högre än vi velat och trott. Därför kommer vi att minska budgeten för nästa års snöröjning med 60 %, säger Johan Dere.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer