Södertäljeskola köpte in 500 doser Coronavaccin – fick sockervatten

Vaccin
En södertäljeskola lurades att betala 45 000 kronor för falskt coronavaccin.

En grundskola i Södertälje köpte för ett par veckor sedan in 500 doser av vad man trodde var vaccin mot Coronaviruset Covid-19. Men det som levererades till skolan visade sig bara vara sockervatten.

Det var en av skolans lärare som letade på internet när hen såg annonsen för Coronavaccin. Läraren kontaktade skolans rektor, som godkände att en beställning på 500 doser gjordes.

När Södertäljenyheter kontaktar rektorn är hon ångerfull.

– Med facit i hand var det en jättedålig idé, men vi hade goda intentioner. Tanken var att alla elever skulle få vaccin mot Coronaviruset, säger skolans rektor.

Kostade 45 000 kronor

Kostnaden för de 500 falska vaccindoserna kostade Södertäljeskolan 45 000 kronor. Och eftersom att man betalade med banköverföring i förskott räknar skolans rektor med att pengarna är borta.

Företaget som sålde vaccinet har polisanmälts, men utredningsläget ser för närvarade mörkt ut. Vi har kontaktat polisen i Södertälje, men de vill i nuläget inte yttra sig om förundersökningens status.

Finns inget vaccin

I dagsläget finns inget vaccin mot Coronaviruset som härjar världen över, även om många forskar på det. Tidigast om 18 månader beräknas det att ett vaccin ska vara redo att tas i bruk. Detta har dock inte Södertäljeskolans personal uppmärksammat.

Är det en enskild skolas uppgift att köpa vaccindoser?
– Det stod på hemsidan som vi beställde ifrån att de hade ett väldigt begränsat lager. Så vi vågade inte avvakta, utan ville beställa så fort som möjligt, säger rektorn.

Hur upptäckte ni att vaccinet i själva verket var sockervatten?
– Det var när vår skolsköterska skulle injicera den första dosen i min arm. Hon tappade sprutan i golvet, så att den gick sönder. Då märkte vi att vätskan drog till sig myror. Vi kändes också båda att det luktade sött.

Har ni låtit analysera vätskan?
– Inte i något laboratorium, men både jag och sköterskan smakade på innehållet. Och det var verkligen sött, säger skolans rektor.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer