Sydpoolen ska spara el – sänker temperaturen i sina bassänger

Äventyrsbadet på Sydpoolen

De höga elpriserna har nog inte undgått någon. På badhuset Sydpoolen i Södertälje har man därför fattat ett beslut om att sänka temperaturen i sina bassänger. En av dem kommer nu att kallas ”vinterbad”.

Uppvärmning av bassängerna står i dagsläget för 87 % av Sydpoolens kostnader och i takt med att elpriserna går upp så räknar företaget med att kostnaderna mer än fördubblas. Därför har Sydpoolen nu beslutat att sänka temperaturen i samtliga bassänger.

– Tävlingsbassängen och äventyrsbadet kommer få en vattentemperatur på 16 grader. Det är tillräckligt varmt för de som simmar och rör sig ordentligt. Den som fryser får gärna ta på sig en våtdräkt, säger Inge Vann, VD för Sydpoolen bad och lek AB.

Den lilla barnbassängen kommer bara vara 14 grader varm. Inge Vann menar att barn generellt är villiga att bada även om det är kallt, så den låga temperaturen ska inte vara något problem.

Motionsbassängen blir vinterbad

Kallast vatten kommer det vara i motionsbassängen. Inge Vann berättar att värmen i den bassängen helt kommer att stängas av. Därför blir vattnet gradvis kallare och Inge Vann gissar att temperaturen är nere på 6 grader strax innan jul.

– Det blir lite som att vinterbada och det ligger ju i tiden. Därför döper vi om bassängen till just Vinterbad. Men till våren så blir det varmare vatten igen, säger Inge Vann.

Kan vattnet verkligen bli så kallt inomhus?
Ja, vi kommer även öppna fönster, så att det blir kall luft i lokalen. Med lite tur kan det till och med bildas lite is i den grunda delen av bassängen.

Är du själv vinterbadare?
– Nej, men jag gillar å andra sidan knappt att bada. Fast jag kommer såklart fortfarande bada i personalpoolen, för den sänker vi inte värmen på.

Hur varm är den?
– Jag tror att den är ca 28 grader nu.

Minskad kö till bubbelpoolerna

Även terapibassängen kommer få sänkt temperatur. I vanliga fall är den 30 grader varm, men från och med 1 november sänks värmen till 20 grader. Även bubbelpoolerna får en lägre temperatur, där berättar Inge Vann att de lutar åt att sänka till 17 grader.

– Då kommer besökarna förhoppningsvis inte sitta för länge i poolerna. Som det ser ut nu så sitter vissa där i över en timme, vilket leder till köbildning, berättar Inge Vann.

Kommer besökarna att kompenseras för de låga vattentemperaturerna?
– Inte genom lägre priser, men vi kommer ha våtdräkter och värmefiltar som den som fryser kan hyra eller köpa till ett bra pris.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
micke
micke
1 år sedan

men alltså förstår dem inte att genom att sänka temperaturen så förlorar de kunder och inkomst. vem vill bada i svinkallt vatten. de ansvariga behöver ju träda fram och förklara ett och annat tycker man ju