Utomhusrökare bötfällda under eldningsförbudet

Äcklig rökare röker en äcklig cigarett
En äcklig rökare som röker en äcklig cigarett. OBS, ändra till en bättre text innan publicering!!!!!

Är du rökare? Då får du passa dig för att röka utomhus nu när det är eldningsförbud. Annars kan du få 2 500 kronor i böter av polisen.

Sedan Södertörns brandförsvarsförbund införde eldningsförbud i Stockholms län för ett par dagar sedan har flera personer som rökt utomhus på allmänna platser runt om i Södertälje bötfällts av polisen för brott mot eldningsförbudet.

Prejudicerande fall

I ett prejudicerande fall som avgjordes i Sollentuna tingsrätt i oktober 2018 dömdes en 27-årig kvinna för brott mot eldningsförbudet när hon rökte en cigarett utomhus i samband med förra årets eldningsförbud. Detta medför alltså att det är förbjudet att tända och röka cigaretter utomhus när det är eldningsförbud.

Polisen i Södertälje har därför bötfällt ett 10-tal personer som rökt på offentliga platser sedan årets eldningsförbud infördes. Samtliga har fått böter på 2 500 kronor. Polisens presstalesperson, Paul Ies, berättar mer.

– Vi tar alla chanser vi för att bötfälla personer som bryter mot regler och detta är en ny sådan som inte alla känner till. Då kör vi en drive för att visa vad som gäller, berättar Paul Ies.

Men är detta en lag som allmänheten känner till?
– Det verkar inte så, men vi kan ju inte strunta i att dela ut böter bara för att man inte vet att man gjort fel. Och genom att dela ut många böter under en kort period så tror vi att informationen sprids, säger Paul Ies.

Nationellt rökförbud införs 1 juli

Måndag 1 juli införs den nya lagen om rökförbud i Sverige, vilket ytterligare begränsar var det är tillåtet att röka. Då blir det permanent förbjudet att röka på tågstationer, busshållplatser, lekplatser, i parker, på gågator, uteserveringar och inom 40 meter från entréer till butiker och andra allmänna platser.

Med start 1 juli kommer det även vara förbjudet att röka i naturskyddsområden, djurparker och nära barn som är yngre än tre år.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer