Södertäljeborna bäst i Sverige på källkritik

Södertäljeborna är bäst i Sverige på källkritik
Södertäljeborna är bäst i Sverige på källkritik

En ny undersökning visar att Södertäljeborna är bäst i Sverige på källkritik. Endast 1 av 100 har svårt att skilja fakta från lögner.

Alla Södertäljebor kan vara stolta över att tillhöra den kommun vars invånare är bäst på källkritik. I en undersökning utförd av Sifo på uppdrag av utbildningsinstitutet LHS har Södertäljes invånare nämligen visat sig vara bäst på källkritik.

– Vi har genomfört testet med 10 000 svenskar, över hela Sverige. Man har fått länkar till 30 artiklar, publicerade på olika webbsidor. Därefter har man fått svara på om artiklarna har varit trovärdiga eller ej, säger Bengt af Klintberg, undersökningsledare på Sifo.

Södertäljeborna hittar 9 av 11 falska artiklar

I genomsnitt har de svarande kunnat identifiera 6 av 11 falska artiklar. Men Södertäljeborna har i snitt identifierat hela 9 av 11 artiklar. Det placerar alltså Södertälje kommun i topp i undersökningen.

Vad är det som gör att Södertälje utmärker sig?
– Det är svårt att säga, men vi gissar att det kan bero på de välfungerande skolorna där man sedan flera år utbildar i källkritik. Dessutom har många kommuninvånare tillgång till bredband via fiber, vilket gör att man kan läsa en artikel snabbare och därmed hitta fler faktafel, säger Bengt af Klintberg.

Topplaceringen innebär att Södertälje kommun kommer prisas med ett plakat, som ska att sättas upp i stadsbiblioteket. Det kommer även att hållas en ceremoni med tal av Jack Werner, grundare av Viralgranskaren och av Livello Totale, koncern-VD för LHS.

– Det är uppenbart att man inte kan lura en Södertäljebo med påhittade nyhetsartiklar, säger Bengt af Klintberg.

Linköpingsborna är sämst

Längst ner på listan hamnar invånarna i Linköping, som i snitt bara hittar 2 av 11 falska artiklar. På delad andraplats från slutet återfinns Åmål och Trollhättan.

Undersökningen visar även att de som uppgett av man utbildats i Livets hårda skola har svårare att identifiera falska artiklar. Resultatet ska vara statistiskt säkerställt.

Bäst i Sverige på källkritik

  1. Södertälje (9/11)
  2. Boden (8/11)
  3. Simrishus (7/11)
    Märsta (7/11)

Sämst i Sverige på källkritik

  1. Linköping (2/11)
  2. Åmål (3/11)
    Skogaholm (3/11)
  3. Göteborg (4,5/11)
Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Jiri Kminek
Jiri Kminek
5 år sedan

Södertälje har många lågutbildade – kanske är det låg utbildning som gör att man avslöjar fake news – jag tror inte det – många vet inte ens vad källkritik betyder – fråga är hur säker är denna undersökning

Peter Sune
Peter Sune
5 år sedan
Svara till  Jiri Kminek

Jag antar att du är lika satirisk som artikeln Jiri 😀

yeet
yeet
5 år sedan

lmao