De öppnar Södertäljes första restaurang för personer med glasögon

Elvira och Mikael öppnar Södertäljes första glasögonrestaurang.
Elvira och Mikael öppnar Södertäljes första glasögonrestaurang.

I mitten av januari öppnar en helt unik restaurang i Södertälje. Den drivs av Elvira och Mikael Vision och välkomnar endast besökare som använder glasögon.

Det väldigt ovanliga konceptet är inte helt unikt, Elvira berättar att liknande restauranger finns i bland annat Japan, Israel och i Mexiko.

– Vi var på vår smekmånad i Japan sommaren 2017 och det var där vi hörde talas om denna typ av restaurang för första gången, säger Elvira Vision.

Vill bryta glasögonskammen

Både hon och maken Mikael bär glasögon och kände att det japanska restaurangkonceptet hör hemma även i Södertälje.

– Vi har båda upplevt att den svenska syn-normen säger att man ska kunna se utan glasögon, linser eller andra hjälpmedel. Vi vill bryta glasögonskammen och göra synhjälpmedel accepterade och trendiga, berättar Mikael Vision.

Besökarna måste ha glasögon

Därför kommer deras restaurang bara att välkomna besökare som bär glasögon.

– Det är vårt statement och vår rättighet att göra så. Alla som bär glasögon är välkomna till vår restaurang, säger Mikael Vision.

Vad händer om man vill äta hos er, men inte har glasögon?
– Då får man tyvärr gå någon annanstans och äta. Vi serverar bara glasögonbärare, säger Mikael.

Men om man har linser då?
– Då är det såklart okej, om man kan bevisa att man har linser. Och då får man låna ett par låtsasglasögon i papper som man ska ha på sig under tiden man äter.

I mitten av januari är det alltså premiär för den nya restaurangen. Lokalen finns på Nygatan och namnet på restaurangen är Chez Maniaque, vilket enligt Elvira ska betyda Stolta glasögon på franska.

Maträtter med speciella namn

I arbetet med att hylla glasögon och andra synhjälpmedel har Mikael och Elvira valt att ge klassiska rätter lite speciella namn. Deras tappning av en köttfärslasagne kallas Kockens linsvätska och en fisksoppa har döpts till Flytande synnedsättning. Vill du prova kladdkakan ska du beställa in Brunt brytningsfel.

Samtliga vegetariska rätter innehåller linser – dock av den ätliga sorten.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Linus Plastbåge
Linus Plastbåge
5 år sedan

ÄNTLIGEN kommer bli min favorit restaurang. Jag kommer åka från Uppsala till Södertälje flera ggr i veckan. Ska bli sååååå skönt att kunna gå och äta utan att bli mobbad som glasögonorm.

Klas Ståhlbåge
Klas Ståhlbåge
1 år sedan

Gäller det även för terminalglasögon?