Pendeltågen kan få speciella vagnar för rökare

Samtidigt som Riksdagen beslutar om rökförbud på bland annat perronger och busshållplatser lanseras nu ett förslag om att göra rökning tillåten på pendeltågen.

Förslag som just nu bearbetas i Stockholms läns landsting handlar om att inför speciella vagnar på pendeltågen där det ska vara tillåtet att röka. En av de tjänstemän som står bakom förslaget är Ewert Röykér.

– Det är som sagt bara ett förslag än så länge, men vi ser goda möjligheter till att erbjuda speciella sektioner på pendeltågen där resenärerna tillåts röka, säger Ewert Röykér.

I det aktuella förslaget nämns idén om att låta tågvagnarnas ändar vara delarna där det tillåts rökning. I dagsläget är vagnarna helt öppna, men det vill man lösa genom att sätta upp glasväggar. Röken i rummet ska ventileras ut genom speciella luckor i samband med att tåget stannar på en station.

Hur rimmar detta förslag med Riksdagens förbud som rökning på perrongerna?
– Jag ser inte hur vår idé är en motsats till det förslaget. Snarare erbjuder vi en lösning för alla stackars rökare som inte får sprida sin rök och lukt när de väntar på tåget, säger Ewert Röykér.

Snart kan detta vara en vanlig syn på pendeltågen.

Även cannabis kan bli tillåtet

En mer kontroversiell del av förslaget tar upp möjligheterna att tillåta annan typ av rökning. Förutom vattenpipa nämns hasch och cannabis.

– Ja, fast där har vi en klart längre uppförsbacke. Det är inte bara upp till oss att tillåta sådan rökning, utan då måste vi söka dispens från både Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten. Men om det skulle gå igenom så ser vi det som en fin service gentemot våra resenärer, säger Ewert Röykér.

Högre biljettpriser till följd av förslaget

Det kommer att krävas en del investeringar för att förlaget ska kunna bli verklighet. Dels måste tågvagnarna byggas om och man räknar även med att städtiderna kommer förlängas när cigarettfimpar, brännmärken och cannabisdoft måste saneras.

– Vi löser i sådana fall detta genom att höja kostnaden för våra månadskort något. Men inte med mer än en hundralapp och det är ju inte dyrare än tre chipspåsar, avslutar Ewert Röykér.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
1 Kommentar
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Kari Kiviranta
5 år sedan

Perfekt som käringen mot strömmen…mera legalisering och frihet åt folket. Orwells 1984 närmar sig annars med jättesteg. HEJA TOKSTAN !!