Anstalten Hall vill bygga ut och bli dubbelt så stor

Planen för utbyggnaden av Hall. Bild: 3Dsign AB
Planen för utbyggnaden av Hall. Bild: 3Dsign AB

Kriminalvården vill bygga ut anstalten Hall i Södertälje. Planen är att dubblera platserna för kunna husera 340 interner, jämfört med de 171 platser man har i dag. Den nya delen ska ha den högsta säkerheten av någon av Sveriges anstalter och kunna ta emot landets värsta förbrytare.

Bilden ovan visar Kriminalvårdens utbyggnadsplan. De röda linjerna symboliserar nya murar. Den gula rutorna är byggnaderna där internerna ska husera, den rosa delen är personalrum. De blåa cirklarna är vaktposter och andra säkerhetsområden och det gröna området är internernas relaxavdelning.

– Vi behöver bygga ut Hall för att anstalten ska kunna husera även de med hårdast straff, säger Pål Isén som är Kriminalvårdens presstalesperson.

Planerad byggstart om ett år

Om allt går som planerat vill Kriminalvården komma igång med byggnationen våren 2019, men de räknar med att boende i området kommer ha synpunkter.

– Det vore naivt att tro att allt går igenom utan frågor eller protester, så är det alltid. Men vi kommer givetvis att informera alla boende och näringsidkare i närområdet, säger Pål Isén.

Behöver Sverige verkligen fler platser för högriskinterner?
– Ja, det tror vi att vi kommer behöva. I dagsläget är det ingen direkt trängsel på flera av våra anstalter, men vi kan inte vänta med att bygga ut. Tänk om det blir en enorm våldsökning? Då måste vi kunna placera alla nya interner någonstans.

Bastu och bubbelpooler till internerna

Mest uppseendeväckande är att Kriminalvården även vill bygga en relaxavdelning där internerna kan träna, sitta i bubbelpooler och få massage.

Varför vill ni bygga en relaxavdelning?
– Vi vill uppmuntra gott beteende. De interner som sköter sig ska kunna besöka anstaltens tennisbanor, simma i en 50-metersbassäng eller få avslappningsmassage. Bara för att man har begått ett brott förtjänar man inte att aldrig skämmas bort lite, säger På Isén.

Kriminalvården har lämnat in en bygglovsansökan, som kommer att behandlas av Södertälje kommun i samarbete med länsstyrelsen under våren.

 

 

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Einar Jonsson
Einar Jonsson
6 år sedan

Herregud, ska fångarna få massage och bastu nu också? Jag tänker inte bidra med mina skattepengar till sådant trams! Skit i att bygga ut och lägg pengarna på oss äldre i stället!
/Einar, Södertäljebo sedan födseln 1941

Jonas
Jonas
6 år sedan
Svara till  Einar Jonsson

Fast det är väl bra att gott uppförande belönas? Annars kan vi aldrig rehabilitera de som blivit dömda för brott. Alla förtjänar en andra chans.