Kulturmärkta Gamla flickskolan måste rivas akut

Södertälje kommun är i full gång med exploateringen av Orionkullen, som toppas av den klassiska Gamla flickskolan. Men en utredning visar att byggnaderna är i undermåligt skick och måste rivas akut. Rivningarna kommer att starta i mitten av nästa vecka.

Det dystra beskedet lämnades under gårdagen. Och utredningen visar att Gamla flickskolan är i avsevärt mycket sämre skick än väntat – så dåligt att byggnaderna måste rivas omedelbart.

– Det har blivit allvarliga sättningar i grunden, i kombination med att undermåliga och i vissa fall livsfarliga byggnadsmaterial har använts. Jag är ledsen att säga det, men det enda rimliga är att riva byggnaderna, berättar en av kommunens byggnadsrestaureringsutredare.

Kommer bli saknad

Södertälje kommuns byggnadsnämnd mottog beskedet under tisdagen och har nu påbörjat förarbetet inför nästa veckas rivning. Och de förstår att byggnaderna kommer att vara saknade.

– Det är fruktansvärt att vi inte kan rädda Flickskolan. Orionkullen och Södertälje kommer inte att bli densamma utan den. Men utredningen visar att det inte finns något annat att göra. Byggnaderna är rent utsagt livsfarliga och vi måste tänka på våra invånares hälsa i första hand, säger Hakón Billgren.

Finns det inget sätt att rädda Flickskolan?
– Nej, det ser verkligen inte ut att gå. Utredarna har hittat stora mängder arsenik, asbest och bly i grundkontruktionen. Och marken som husen står på är totalt underminerad, det kan i princip rasa närsomhelst, säger Hakón Billgren.

Men byggnaderna är ju kulturmärkta?
– Ja, men fara för liv går före. Vi gör självklart allt helt enligt reglerna.

Hur minns du Gamla flickskolan och Orionkullen? Berätta gärna i kommentarerna.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
1 Kommentar
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Halvar
Halvar
2 år sedan

Där tränade både jag och min syster dans på 80 och 90-talet. En klassisk byggnad.