KD vill bygga bostäder för elallergiker i centrala Södertälje

Kristdemokraterna vill bygga bostäder för elallergiker i centrala Södertälje. Partiet föreslår att kommunen ska riva tre byggnader på Nygatan för att istället bygga hyres- och bostadsrätter för personer med elallergi. KD vill även konvertera hela varuhuset Kringlan till ett elfritt köpcentrum.

Det kontroversiella förslaget presenterades under onsdagsförmiddagen. Kristdemokraternas gruppledare, Robert Halef, berättar att Sverige får allt fler personer med elallergi. Robert vill att KD och Södertälje kommun ska göra mer för denna grupp.

– Tänk dig själv att bo i ett hus som är fullt med sådant som du inte tål. Och du kan inte gå och handla eller ta dig någonstans, bara för att du har en elallergi. Vi vill att Södertälje kommun ska gå bräschen för att öppna upp för personer med elallergi, säger Robert Halef.

Finns det belägg för att elöverkänslighet är en faktiskt sjukdom?
– Jag har en kusin som är jätteallergisk. När hans fru ber honom att dammsuga, tvätta eller laga mat så berättar han att det börjar klia jättemycket på hela kroppen. Så han kan inte hjälpa till med sådant, säger Robert Halef.

All el ska bort i Kringlan

Kristdemokraterna vill, förutom att riva och bygga nya hus på Nygatan, att hela Kringlanvaruhuset ska bli ett elfritt köpcentrum. Partiet menar att samtliga maskiner ska tas bort och alla lampor ska ersättas med lyktor, ljus och fler fönster. Hissarna hoppas de kunna driva med ångmaskiner.

– Det kommer bli ganska stora investeringskostnader och butikerna kan inte längre ta betalt med kort. Men kassörerna får öva på huvudräkning och lära sig växla kontanter igen. Så gjorde vi i hundratals år och det kan vi klara igen, säger Robert Halef.

Elallergiker jublar

Elof Hypokondrén

Vi pratar med Elof Hypokondrén, talesperson för Förbundet för Elallergiker i Sverige (FES). Han jublar och välkomnar KDs förslag.

– Jag uppskattar verkligen det här. Under vår senaste träff, FES tillsammans, pratade vi om hur vi hoppades att någon kommun skulle börja lyssna på oss. Och det verkar som att Södertälje äntligen förstår hur det är att vara elallergiker, säger Elof.

Hur många medlemmar är ni?
– Vi börjar bli några stycken nu. Jag minns inte om vi är strax över eller strax under 40 personer, men det är i alla fall där någonstans.

Så ni är inte fler än 40 personer med elallergi i Sverige?
– Så kan man inte säga. Vi försöker nå ut till fler. Vi har kört radioreklam och annonserat på Facebook. Men sen kom vi på att elallergiker inte brukar använda datorer eller lyssna på radio, säger Elof.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer