Längre restider ska få pendeltågen att gå i tid

Pendeltågens punktlighet har under hösten nått nya lägstanivåer – endast var tredje tåg har hållit tidtabellen. Nu gör SL stora förändringar i tidtabellen för att öka tågens punktlighet.

Genom att förlänga restiden för pendeltågen hoppas man att tågen ska ha de marginaler som krävs för att köra in mindre förseningar.

13 minuter längre restid till Stockholm city

Enligt det nya förslaget kommer restiden för tåg mellan Södertälje centrum och Stockholm city att öka från dagens 45 minuter till 58 minuter. En ökning med 13 minuter alltså. Restiden från Södertälje centrum till Märsta ökar samtidigt från 93 minuter till 121 minuter, en ökning med hela 28 minuter.

Nobina, som kör pendeltågen på uppdrag av SL, välkomnar förslaget om ny tidtabell. Företagets presstalesperson, Åke Rails, är lyrisk.

– Nu får vi äntligen en ärlig chans att hålla tiderna. Detta blir jättebra, säger Åke Rails.

Men vad kommer resenärerna säga om de längre restiderna?
– De blir egentligen inte mycket längre än i dagsläget, enda skillnaden är att vi får marginal för alla förseningar och bättre statistik.

Är det inte bättre att försöka minska problemen, istället för att förlänga tabellens restider?
– Det är såklart bättre, men då krävs investeringar. Detta är både enklare och billigare, säger Åke Rails.

Kan träda i kraft 15 april

Den nya tidtabellen kan börja gälla från och med 15 april, men först måste ett slutgiltigt beslut fattas av landstinget.

Enligt ett pressmeddelande från SL ska den nya tabellen inte innebära några skillnader i kostnader, men för säkerhets skull vill man ändå höja priset på månadskortet med 60 kronor.

Blandade reaktioner från resenärerna

När vi pratar med pendeltågsresenärer i Södertälje hamn tas nyheten emot med viss skepsis. Vissa accepterar förslaget, men andra är inte alls glada.

– Det är ju bra om tågen kommer gå i tid, men samtidigt lite tråkigt om restiden blir längre. Jag kommer nog fortsätta åka tåg även med nya tabellen, säger Irma Stendahl.

– Det är ju helt orimligt, vad är detta för trams? Nu tänker jag planka om det ska bli så här. Kör tågen snabbare så kommer vi fram snabbare, vad är problemet? Jag blir så arg, säger Irma Stendahl.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer