Låt Södertäljekringlan få en egen helgdag

Insändarskribenten tycker att Södertäljekringlan förtjänar en egen helgdag.
Insändarskribenten tycker att Södertäljekringlan förtjänar en egen helgdag.

Kanelbullen har en, våfflan också. Jag till och med skumbananen har en egen dag. Nu är det dags att även Södertäljes officiella bakverk – kringlan – får en egen dag i kalendern.

Min morfar berättade om hur han köpte kringlor av kringelgummorna vid tågstationen när han var liten. Och kringlan är fortfarande en symbol för Södertälje. Vårt störta köpcentrum heter ju till och med Kringlan.

Samtidigt är det allt svårare att hitta kringlor på caféer i stan, många fattar inte ens vad jag menar när jag försöker beställa en Södertäljekringla. Det är inte okej.

Jag föreslår att vi inför en officiell helgdag där vi uppmärksammar och hyllar Södertäljekringlan. Jag tänker mig att ett bra datum är den 8 mars. Då är det töväder, lite ljust ute och man är ofta sugen på något sött.

Beata Boursin

Vi skulle kunna anordna kringelbakningstävling på torget och uppmana lokala företag att sälja kringelversioner av sina produkter. Spontant tänker jag mig kringelformade korvar, kebab i kringelbröd och cykelslangar förpackade som kringlor som bra exempel. Detta kan faktiskt bli hur stort som helst.

Mitt nästa steg är att ta kontakt med kommunledningen för att se hur de kan ta denna viktiga fråga vidare. I steg två vänder jag mig till landstinget och, den dagen vi har en, ska jag även kontakta vår regering.

Mitt mål är att 8 mars är den officiella kringeldagen. Kanske inte 2019 men absolut från och med 2020.

Beata Boursin

Om Säg din åsikt 3 artiklar
Välkommen att säga din åsikt om allt som rör Södertälje. Texter som publiceras i denna kategori är personliga och inget som Södertäljenyheter står bakom.
Prenumerera
Notifiera om
guest
1 Kommentar
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Tony
Tony
3 år sedan

Hej Beata! Trevliga tankar du har. Vi har planer på att införa en årlig Kringeldag i Södertälje i lilkhet med Paltdagen i Piteå som lockar man ur huse varje sommar. Kan du höra av dig till mig? Vi önskar prata med dig om en Kringeldag 2021. Det fanns planer redan i år men pandemin satte käppar i hjulen.
Med vänlig hälsning
Tony Berglund
070 3546877
tony@norrbotten.com