Elon Musks Boring company vill gräva motorvägstunnel under kanalen

Elon Musk vill borra en tunnel i Södertälje. Bilden är ett montage.
Elon Musk vill borra en tunnel i Södertälje. Bilden är ett montage.

Trafikolyckan på motorvägsbron 2014 visade tydligt hur känsligt vägsystemet genom Södertälje är. Kommunen har sedan dess lanserat ett förslag om att göra en tunnel under kanalen och nu har ingen mindre än Elon Musk nappat på idén.

De flesta känner antagligen till att Elon Musk är grundare av elbilsföretaget Tesla och en del vet nog att han tidigare grundade tjänsten PayPal. Men han har startat fler företag än så. Förutom rymdbolaget SpaceX grundade han nyligen The Boring company, ett företag som gräver tunnlar för olika typer av trafik.

Nu har Elon Musk fått höra om Södertäljes önskan om en motorvägstunnel under kanalen och han menar att Boring company kan göra detta till en verklighet.

Trafikverket vill inte bekräfta samtalen

Elon har fört inledande samtal med Trafikverket om att borra en tunnel under kanalen i Södertälje. Men än vill Trafikverket inte säga mycket.

– Vi har blivit kontaktade av ett välkänt amerikanskt bolag, som är intresserade av att borra en tunnel i Södertälje. Men detta är bara inledande samtal, helt förutsättningslösa, säger Thomas Elisson som är Trafikverkets presstalesperson.

Är det Elon Musk ni har pratat med?
– Vem eller vilket företag det gäller vill vi inte gå in på i dagsläget, säger Thomas Elisson.

Lovar att göra jobbet på 30 dagar

Men säkra källor menar att det är just Elon Musk och hans Boring company som har varit i kontakt med Trafikverket. Och i sann Elon-anda har herr Musk lovat att kunna borra tunneln på mindre än 30 dagar, annars gör han jobbet kostnadsfritt.

Motorvägstunneln väntas anläggas intill dagens motorvägsbro. Det är oklart om tunneln ska ersätta motorvägsbron eller om dessa ska enkelriktas så att södergående trafik använder tunneln och norrgående trafik den befintliga bron. Båda förslagen är just nu under utredning.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer