Södertälje kommun ska certifieras i könsneutralitet

Södertälje kan bli första kommunen i Södertälje att certifieras i könsneutralitet.
Södertälje kan bli första kommunen i Södertälje att certifieras i könsneutralitet.

Södertälje vill bli första kommunen i Sverige att certifieras i könsneutralitet. Innan sommaren hoppas man att vara helt könlös och normbrytande.

I september 2018 anställdes Tina Toll som HBTQ-samordnare i Södertälje kommun. Hennes arbete har under hösten lett fram till kommunens ansökan om att bli certifierad i könsneutralitet.

– Nu är det 2019, men Södertälje lever fortfarande kvar i många omoderna könsnormer. Vi vill att Södertälje ska vara en öppen stad för alla, oavsett sexuell läggning, kön eller livsåskådning, säger Tina Tell.

Platser och butiker får nya namn

Ett steg i arbetet mot att bli en certifierad könlös kommun är att se över benämningar av platser, titlar och personer. Tina Till har hittat flera ord som inte längre kommer kunna användas

– Vi kommer under våren att introducera nya ord och ersätta vissa benämningar som inte ligger i tiden längre, säger Tina Tull.

Kan du ge några exempel?
– Tom tits kommer absolut att få byta namn. Som det är nu anspelar det på bröst, vilket inte alla gillar. Dessutom är Tom ett manligt förnamn och inte särskilt feministiskt. Vi pratar om att döpa om Tom tits till Kim knees eller något i den stilen. Samma typ av namn, fast könlöst, säger Tina Troll.

Willys är inte längre välkomna

Livsmedelskedjan Willys har två butiker i Södertälje. Men om kommunen får bestämma så kommer butikerna inte längre att finnas kvar, i alla fall inte under det namnet.

– Ordet Willys på engelska är slang för penis. Och inte alla personer har en penis. Om vi ska vara en könlös kommun kan vi inte ha butiker med ett sådant vulgärt namn, säger Tina Trell.

Tågstationen Södertälje hamn kan få nytt namn

Kommunen för även diskussioner med SL om att byta namn på tågstationen Södertälje hamn till Södertälje hen. Anledningen ska vara att ordet hamn påminner mycket om han, vilket alltså inte är ett könlöst ord.

Certifieras i slutet av maj

Om allt går enligt planen kommer Södertälje kommun att få sin certifiering fredag 29 maj. Tina Troll berättar att man ska hålla stor fest på Stora torget, med inbjudna artister och TV-personligheter.

– Gästlistan är inte klar, men vi har parat med Tomas DiLeva, Leif Loket Olsson, Ann Herberlin och Horace Engdahl. Alla har varit positiva till att medverka under dagen, säger Tina Trall.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Jörgen Byh
Jörgen Byh
5 år sedan

Det här kan väll inte vara på riktigt!? Vet inte riktigt hur man tänker riktigt, hur ksn man få till exempel Hamn att bli ett manligt likt Han? En Hamn är är en plats för båtar,fraktfartyg dvd sjöfart hur ska orten Nynäshamn göra då? Allvarligt talat ta tag i större problem när det gäller gämstälhet och förtryck istääel.

Richard
Richard
5 år sedan

Så med andra ord, ALLA som har namnet DICK I Södertälje, kommer att deporteras till kranskommunerna…!?! 😅