Tysta, miljövänliga raketer utvecklas av Södertäljeföretag

Södertäljeföretaget Calm Explosions AB utvecklar tysta raketer
Södertäljeföretaget Calm Explosions AB utvecklar tysta raketer

Ett lokalt företag arbetar med att utveckla en ny generations fyrverkeripjäser, som ska vara godkända att skjutas upp av vem som helst, när som helst.

Har du hört talas om Södertäljeföretaget Calm explosions AB? Än så länge är deras arbete okänt för många, men de arbetar på en produkt som de hoppas ska bli en stor succé.

Den första januari infördes ett antal nya lagar i Sverige. En av dem innebär att privatpersoner inte längre får skjuta upp raketer utan att först att fått tillstånd.

Södertälje kommun har sedan tidigare en hård lagstiftning mot fyrverkerier. Under 2018 har det endast varit tillåtet för privatpersoner att skjuta raketer mellan kl 23 och 01 under nyårsnatten. Men från och med i år är alla raketer totalförbjudna. Förutom Calm explosions alternativ.

– Vi har tagit fram en serie fyrverkeripjäser som är närapå helt tysta och dessutom miljövänliga. På så sätt tar vi bort allt dåligt med raketer och har kvar det som är bra, berättar företagets grundare Massiva Bengál.

Massiva är född och uppvuxen i Libanon, men kom till Sverige för 19 år sedan. Här träffade hon sin nuvarande man Chmell Bengál. Tillsammans startade de sitt företag under 2016.

Börjar tillverkas inom kort

Efter nästan två år utveckling har man nu lyckats ta fram en fungerande prototyp. Serietillverkningen ska startas upp inom ett par veckor.

– Det tog längre tid än vi trodde, men nu har vi hittat tekniken som krävs för att göra tysta explosioner. Dessutom är alla material miljövänliga, säger Massiva Bengál.

Otippad ingrediens

Hon vill inte berätta exakt hur deras raketer fungerar, men säger att några ingredienser som används är papper, stearin, strösocker och kamelhår. Dessutom innehåller deras fyrverkeripjäser en väldigt otippad ingrediens.

– Alla raketer innehåller en dryg deciliter kebabsås, den starka varianten. Fråga inte hur vi tänkte när vi testade det, skrattar Massiva Bengál.

Kebabsåsen har två funktioner. Dels ger den raketexplosionen är smarrig röd färg och dels gör den att raketresterna lockar till sig djur som helt enkelt äter upp resterna. På så sätt kommer inget skräp att finnas kvar i naturen.

– Vi menar att detta är hållbara raketer, även för miljön. Och eftersom att våra raketer är nästan helt ljuslösa när de exploderar behöver varken djur eller människor vara rädda på nyår.

Finns det några nackdelar med era raketer?
– Nackdelar är fel ord. Men den stora skillnaden är att våra raketer skjuts upp i en lägre hastighet, så det tar 45-90 sekunder från att de skjuts iväg tills de exploderar. Och de är inte lika ljusstarka som konventionella raketer, så de syns ganska dåligt om det är molnigt eller inte helt mörkt ute, berättar Massiva och Chmell.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer