Elsa-Maja stoppas från att sälja sin veganska honung

Elsa-Maja stoppas från att sälja sin veganska honung.
Elsa-Maja stoppas från att sälja sin veganska honung.

Elsa-Maja Wildhjerta bor i Järna. Hon har hamnat i strid med livsmedelsverket. Anledningen är att hon vill sälja vegansk honung, något som hon inte får tillstånd till.

Vi träffar Elsa-Maja i en skogsdunge strax väster om Järna centrum. Hon står framför det som hon menar är källan till den veganska honungen – träden.

– Istället för att låta bin producera honungen så går jag till naturens livskälla, träden. Jag ser att träden är fulla med kåda. Och det ser ut som honung, fast vegansk, berättar hon.

Stoppas från att sälja

Elsa-Majas veganska honung är alltså egentligen kåda, som hon samlar från träd i och kring Järna. Men livsmedelsverket stoppar henne från att sälja produkten.

– Det är en konspiration. Livsmedelsverket samarbetar med biodlare. De är rädda för min produkt eftersom den är mer naturlig, mer äkta. Det finns ingen annan anledning för dem att stoppa mig, menar Elsa-Maja.

Livsmedelsverket ger en annan bild

Livsmedelsverket ger dock en annan bild av situationen. Via telefon får vi tag på Pernilla Dahlgren, som är presstalesman.

– Vi vänder oss emot två saker. Dels att produkten kallas honung när den inte innehåller någon honung, vilket alltså är falsk marknadsföring. Dessutom har vi fått veta att kådan plockas från olika träd, utan kontroll. Den plockas med bara händer och läggs direkt ner i en glasburk. Då går det inte att garantera att innehållet är ofarligt. Den som äter produkten riskerar att bli sjuk, säger hon.

Men Elsa-Maja slår ifrån sig kritiken.

– Det där är bara trams. Det är ju visst honung, trädens honung. Och vad spelar det för roll var och hur jag plockar den? Det blir inte renare och nyttigare än när det kommer direkt från naturen, säger hon.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer