Cyklist hittade jätteråtta i Kusens backe

Hanna körde på en jätteråtta. Fotot togs av hennes träningskompis
Hanna körde på en jätteråtta. Fotot togs av hennes träningskompis

En rekordstor råtta har hittats i Kusens backe i centrala Södertälje. Råttan dog när den kördes på av en elitcyklist som tränade i elljusspåret. Rekordråttan väger hela 1,5 kg.

Cyklisten Hanna hade inte en chans att väja när jätteråttan plötsligt sprang ut framför hennes cykel under ett träningspass i Kusens backe. Kollisionen var ett faktum och råttan dog direkt. Hanna välte med cykeln, men klarade sig utan skador.

– Det var helt galet. Jag var på väg ner för en av de brantaste backarna när det bara small till och jag välte med cykeln. Så såg jag den överkörda råttan, men den var så stor att jag först trodde att det var en katt, säger Hanna.

Ovanligt stor och tung

Och det är inte svårt att förstå hur Hanna kunde tänka så. På bilden som togs av hennes träningskompis syns den massiva råttan, som Hanna mätte till att vara hela 47 cm lång, utan att räkna in svansen. Det kan jämföras med en normalstor råtta som är ca 25 cm lång och väger runt 500 gram. Hanna tror att råttan hon körde på vägde minst 1,5 kg.

Kan vara ofarlig

Vi tog kontakt med Börje Gnell, som är gnagarexpert.

– Jag har bara sett bilden som de tog, så det är svårt att säga exakt vilken art det rör sig om. Men det ser lite ut som en något muterad brunråtta. Den är säkert otrevlig att möta, men i regel ganska ofarlig. Cyklisten hade maximal otur som krockade med en råtta, de är vanligtvis väldigt ljusskygga, säger Börje.

Hanna är fortfarande skakad efter händelsen, men kommer fortsätta att cykla i Kusens backe.

– Lite otrevligt känns det allt, men allt gick bra. Och chansen att jag krockar med en till råtta borde vara väldigt låg, säger hon.

Vad gjorde ni med råttan?
– Först tänkte jag ta med den hem för att visa min pojkvän. Men jag insåg att den kanske bar på någon smitta, så då kastade jag in den i skogen igen, säger Hanna.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer