Mälarbron stängs av när brohalvorna ska roteras

Mälarbron stängs av så att brohalvorna ska kunna roteras.

Det har gått tio år sedan sist. Nu meddelar Sjöfartsverket att Mälarbron kommer att stängas av för att brohalvorna ska roteras.

Du vet säkert att däcken på din bil ska roteras med jämna mellanrum. Men det är antagligen inte allmänt känt att även brohalvor ska roteras. Nu är det snart dags för Sjöfartsverket att göra just detta med Mälarbron.

Bron kommer därför att vara helt avstängd för trafik under helgen 23-24 mars. Man beräknar att börja 7.00 på lördagen och vara färdiga senast 19.00 på söndagskvällen.

Östra och västra brohalvorna byter plats

Einar Steinar är presstalesman för Sjöfartsverket. Han berättar att brohalvorna ska lyftas upp och roteras så att de nu östra brohalvorna hamnar på brons västra sida och tvärtom.

Varför behöver ni göra detta?
– Det finns flera anledningar. Brohalvorna slits olika fort annars, på grund av att de utsätts för olika mycket sol och värmeskiftningar. Dessutom är det oftare stillastående trafik på den östra sidan, vilket också sliter mer på de brohalvorna, säger Einar Steinar.

Ska göras vart tionde år

Enligt Einar bör en rotation av brohalvorna ske ungefär vart tionde år, men det beror på väderskiftningar, trafiksituation och underliggande konstruktion.

– Mälarbron är ändå ordentligt konstruerad. Vi kan jämföra den med Dårhillsbron i Norrköping. De brohalvorna måste vi rotera nästan vartannat år, säger han.

Även båttrafiken kommer att vara helt stoppad under tiden arbetet med Mälarbron pågår.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer