Pendeltågen kan utrustas med snöplogar

SL:s pendeltåg kan snart utrustas med plogar under vintern.

Helgens snöoväder ledde under gårdagen till kraftiga förseningar i pendeltågstrafiken, vilket gjorde att hundratals resenärer blev försenade eller inte ens tog sig till jobbet. Nu utreder SL möjligheterna att utrusta pendeltågen med snöplogar.

Arbetet med att utrusta pendeltågen med plogar har pågått sedan 2012, men visat sig vara både tekniskt svårt att få till och även medföra stora kostnader. Men nu har man i alla fall monterat en plog längst fram på ett av pendeltågen.

Kommer att ta tid

Ett tiotal testturer har genomförts med tåget, men än så länge vill inte SL ge något datum för när projektet kan genomföras i stort.

– Vi jobbar hårt på detta, men det kommer att ta tid. Det är svårare än man kan tro att hitta en billig, lätt, hållbar och framför allt snygg plog som passar våra pendeltåg, säger SL:s presstalesman Åke Rells.

Dyrt projekt

Projektet har hittills kostat 94 miljoner, men enligt Åke Rells väntas Landstinget få skjuta till med minst det dubbla innan allt är klart.

– Vi behöver göra mycket research. Därför har vårt arbetsteam bestående av 30 personer rest till USA, Kanada, Ryssland, Kreta, Japan, Kina och Polen för att undersöka hur deras tåg klarar av vintern och vilka plogar de använder, säger Åke Rells.

Vad är fördelarna med plogar på tågen?
– Vår förhoppning är att detta ska effektivisera snöröjningsarbetet vintertid och därmed minska förseningarna.

Finns det några nackdelar?
– Ja, det låter rätt högt och illa när plogen används och vi har sett att detta sliter ganska hårt på rälsen. Men den kan vi byta ut under sommaren, när alla resenärer ändå är på semester, säger Åke Rells.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer