Södertälje kommun köper 30 raukar från Gotland för en halv miljon

Gotländska raukar. Foto: Jürgen Howaldt
Gotländska raukar. Foto: Jürgen Howaldt

Gotland är känt för många saker – en av dessa är öns raukar. De ståtliga stenarna har formats av väder och vind under tusentals år och ger turister en mäktig upplevelse. Nu har Södertälje kommun köpt in 30 raukar, som ska ställas ut på olika platser i centrum.

Även om Södertälje är en stad med varierad natur och många inslag av vatten är det få turister som letar sig hit för naturupplevelsernas skull. Detta är resultatet av en turistundersökning som kommunen har beställt.

I resultatet från undersökningen står bland annat att läsa att endast 12 av de närmare 4 000 tillfrågade svarade att de anser naturen i och kring Södertälje centrum vara spännande och värd att åka för att se. Detta är kommunledningen inte nöjda med.

Sten Sturesson, Södertälje kommuns Creative tourism and innovations manager, skriver i en kommentar till undersökningen att ”[…]det är uppenbart att Södertälje kommun behöver hitta en ståtlig naturupplevelse som kan locka turister och andra till kommunen”.

Köper raukar för 96 000 kronor styck

Nu har Södertälje kommun därför beslutat att köpa in 30 gotländska raukar. Efter en upphandling har man landat i en kostnad om 96 000 kronor per rauk. Då ingår uppgrävning av raukarna och frakten till Södertälje. Sammanlagt innebär detta alltså en kostnad på hela 468 000 kronor, exklusive moms.

– Vi är övertygade om att vi får igen dessa pengar genom den ökade mängden turister, som vi är säkra på kommer söka sig till Södertälje, säger Sten Sturesson.

Kommunen arbetar även på en marknadsföringskampanj, där man beskriver Södertälje som ”Fastlandets Gotland”. Kampanjen väntas lanseras i mitten av maj och ska visas i kollektivtrafiken i Stockholms län och under reklampauser i TV 4.

Placeringen av raukarna är oklar

Än så länge har man inte beslutat var i centrum raukarna ska stå. Sten Sturesson nämner flera alternativ.

– Vi skulle kunna placera dem längs gågatan. Ett annat förslag är att ställa dem i Stadsparken eller på Stora torget. Där skulle de kunna stå i en formation som liknar Stonehenge. Det skulle kunna bli riktigt häftigt, säger Sten Sturesson.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
1 Kommentar
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Aaron
Aaron
1 år sedan

Men herregud vilket slöseri med skattepengar.. vf inte lägga pengar på annat bättre. Slutar ju liksom aldrig förvånas över hur korkade kommunen är