Raketgevär inlämnat till polisen i Södertälje

Raketgevär som lämnades in till Polisen. Foto: Polisens bild
Raketgevär som lämnades in till Polisen. Foto: Polisens bild

Ett raketgevär lämnades in till polisstationen i Södertälje under onsdagen. Då det är ett mycket ovanligt vapen i Sverige fick hela polishuset utrymmas under en dryg timme. Eftersom att polisen har utlyst vapenamnesti kommer inlämnaren inte att dömas för något brott.

Just nu pågår en nationell vapenamnesti i Sverige, vilket innebär att vem som helst kan lämna in vapen på en polisstation utan att riskera att bli dömd för vapenbrott. Detta nyttjade en kvinna i 70-årsåldern under onsdagen, när hon begav sig till polishuset i Södertälje för att lämna in ett vapen. Men det rörde sig inte om en pistol, utan ett raketgevär.

Kan komma att testskjutas i Södertälje

Då polisen inte är vana vid denna typ av vapen fick Södertäljes polishus spärras av under en dryg timme, tills SÄPO hade kopplats in och omhändertagit raketgeväret. Det är nu oklart om vapnet ska förstöras eller användas vid övningar.

– Vi har sällan tillfälle att testskjuta vapen av denna kaliber. Så vi överväger om vi ska behålla detta raketgevär och använda det i utbildningssyfte. Men det beror på vad Nationella insatsstyrkan tycker om det, berättar Jan Eliasson som är tillförordnad rikspolischef och stationsbefäl i Södertälje.

Så ni kan komma att avfyra raketgeväret?
– Ja, vi hoppas det. Men i sådana fall kommer vi gå ut med information till allmänheten i god tid, minst en timme innan avfyrning.

Var kan man avfyra ett sådant vapen på ett säkert sätt?
– Spontant skulle jag säga Almnäs, men jag är inte helt säker, säger Jan Eliasson.

Sovjetiskt ursprung

Polisen har ingen information om hur raketgeväret har kommit in i Sverige och till Södertäljebons ägo. Men en anonym källa inom polisen menar att vapnet ”ser ganska östeuropeiskt ut, kanske Sovjetiskt” och att det kan ha kommit till Sverige via en Finlandsbåt.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer