Pendeltågsstationen Södertälje hamn kan stängas

Trafikverket och SL planerar för framtidens pendeltåg. Ett av de förslag som övervägs är att pendeltågsstationen Södertälje hamn stängs ner. Södertälje kommun protesterar mot förslaget.

Efter SLs test med skip stop-tåg, en idé som inte slog väl ut, finns nya planer för att utveckla och effektivisera pendeltågstrafiken. För att förkorta restiden mellan Södertälje centrum och Stockholm City finns ett förslag om att stänga ner stationen Södertälje hamn.

– Det är bara ett förslag än så länge. Men om pendeltågen kan åka direkt från Södertälje centrum till Östertälje station kommer resenärerna spara i alla fall fyra minuter, vilket blir rätt mycket på ett år, berättar Åke Grahn som är SLs utredningsledare.

Hur ska de som bor vid Södertälje hamn kunna ta sig till sina jobb om pendeltågen inte stannar där längre?
– Tanken är att istället inrätta en ny busslinje som går mellan Södertälje centrum och Östertälje station och stannar vid Södertälje hamn, säger Åke Grahn

Södertälje kommun protesterar

Förslaget från Trafikverket och SL har stött på protester från kommunen. ”Vi är helt emot att stänga en av Södertäljes tågstationer. Om SL vill förkorta restiden mellan Södertälje och Stockholm föreslår vi istället att de stänger ner en av de mer onödiga stationerna. Rönninge, Stuvsta eller Årstaberg till exempel.” skriver kommunen i ett brev till Trafikverket.

Lokal protestgrupp har startat

Ett par Södertäljebor har dragit igång protestgruppen Rädda Södertälje hamns station och samlar nu in namnunderskrifter från resenärer som vill att stationen ska få finnas kvar. Irma Olofsdotter är en av initiativtagarna.

– Det vore förskräckligt om stationen lades ner. Jag har åkt tåg härifrån varje vecka i över 35 år. Jag vill inte börja åka buss istället, säger hon.

Irma berättar ett protestgruppen kommer att stå utanför stationen vid Södertälje hamn måndag 19 mars från kl 7.30 för att samla in namnunderskrifter. Listan kommer de skicka till riksdagen.

– Det här är otroligt allvarligt. Vi ska göra allt vi kan för att stoppa detta!

Men SL kommer ju sätta in bussar istället?
– Det spelar ingen roll. De rör inte våra stationer. Alla behövs, säger Irma.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer