Här springer björnen mitt i Södertälje

En brunbjörn fångades på bild när han under fredagen sprang genom Södertälje centrum. Ingen människa skadades, men många blev rädda när de plötsligt stod öga mot öga med björnhannen.

Hakiim Bamsee

Det var på fredagseftermiddagen som Hakiim Bamsee fångade björnen på bild. Han var på väg hem från jobbet och hade nyss klivit av tåget i Södertälje centrum när han såg björnhannen komma lunkande längs kanalen.

– Jag trodde inte mina ögon. Först såg det ut som en jättestor hund, men sedan förstod jag att det var en björn, berättar Hakiim.

Han är fortfarande skärrad över händelsen, men berättar att han stannade upp, backade och sedan tog upp sin telefon och lyckades fånga björnen på bild.

– Björnen verkade inte se mig, utan sprang vidare bort mot Scania. Då ringde jag polisen, säger Hakiim.

Polis och viltvårdare på plats

Och det tog inte många minuter innan den första polispatrullen anlände. Med hjälp av sin polisbil lyckades de fösa bort björnen från stadskärnan, innan en viltvårdare kunde bedöva ungdjuret.

– Efter att björnen somnat lastade vi in den i vår buss och körde ut djuret till Järna, berättar en av poliserna som fick ett ovanligt uppdrag.

Några timmar senare kvicknade björnen till och fortsatte sin vandring söderut. Polisen höll koll på honom i något timme till, men när björnen närmade sig Hölö centrum avslutades uppdraget och polispatrullen kunde vända tillbaka till stationen igen.

Väldigt ovanligt möte

Vi pratar med Björn Jansson, viltvårdare på Skansenakvariet i Stockholm. Han berättar att det är mycket ovanligt att brunbjörnar rör sig inne i städer.

– Troligtvis var han på jakt efter mat och yrvaken efter att ha varit i ide hela vintern. Egentligen är det för tidigt för björnar att vara vakna i februari, men den milda vintern kan ställa till det, berättar Björn Jansson.

Hakiim känner sig inte längre trygg i Södertälje centrum och kommer att ta taxi hem från tåget i fortsättningen.

– Jag vill inte springa på en björn igen. Tänk om han hade känt lukten av min matlåda? Det hade kunnat bli mos av mig, säger han.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
1 Kommentar
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Daniel
Daniel
4 år sedan

Roligt att mannen som tog bilden heter Bamse och polisen heter Björn