Swedavia vill bygga flygplats i Södertälje

Snart kan du kanske flyga till städer som Göteborg, Malmö, London och Helsingfors från en flygplats i Södertälje. Det är i alla fall Swedavias förhoppning. De tittar på möjligheten att anlägga en flygplats utanför Viksberg.

Swedavia är ett statligt bolag som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i Sverige. Och snart kan det bli en elfte, som placeras i Södertälje. Bolaget har nämligen planer på att anlägga ett flygfält utanför Viksberg.

– Inget är klart än, men vi ser Södertälje som en möjlig och relevant plats för en mindre flygplats. Och marken vi tittar på är ganska centralt belägen, samtidigt som vi inte bygger i närheten av höga byggnader eller för många bostäder alls, säger Lisa Travell som är PR-chef för Swedavia.

Karta över den planerade flygplatsen. Start- och landningsbanan är gul, terminalbyggnaden är röd.
Karta över den planerade flygplatsen. Start- och landningsbanan är gul, terminalbyggnaden är röd.

En mindre anläggning

Lisa Travell berättar att flygplatsen kommer vara ganska liten, med endast en start- och landningsbana. De räknar med ett tiotal avgångar per dag, både inrikes och utrikes.

– Det kommer inte gå några jätteflyg härifrån, du kommer inte kunna flyga direkt till Thailand, USA eller Afrika. Men inrikesresor till Malmö, Göteborg, Umeå och Stockholm är planerade. Och även till europeiska städer som London, Berlin, Paris, Köpenhamn och Helsingfors, säger hon.

Enligt Swedavia dröjer det sannolikt flera år innan planeringen kan övergå till byggnation. Någon färdig flygplats i Södertälje lär vi inte se förrän tidigast 2030.

– Det tar tid att få alla tillstånd och det är mycket som måste byggas. Men vi tror att Södertälje kan få en flygplats om ett antal år, säger Lisa Travell.

Om Bo Godner 72 artiklar
Jag rapporterar om det som händer i och kring Södertälje, eller det som berör oss som bor i kringelstaden. Mitt motto: Tro inte på allt du läser.
Prenumerera
Notifiera om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer